Drie keer is scheepsrecht, toch?
10-10-2022Het is een gezegde dat aangeeft dat iets na twee mislukte pogingen bij de derde keer wel lukt. Dat vind ik mooi. Het zit in ongeveer dezelfde categorie als ‘de aanhouder wint’ of ‘nooit opgeven - altijd doorzetten’ (voor de oplettende lezer: inderdaad, ik woon in Breda en dat bevalt me prima…). Deze uitdrukking geldt helaas niet voor de invoering van de Omgevingswet.
Omgevingswet al vijf keer uitgesteld
Je kent hem wel, de Omgevingswet. Of eigenlijk niet, want we hebben het er al zolang over dat het ondertussen wel een goede buurman lijkt, maar die toch niet meer dan een vage bekende blijkt. Simpelweg om het feit dat de wet er nog niet is. Mocht je hem niet kennen, kijk dan dit stukje van de Avondshow van Arjen Lubach even. Leuk om te zien en je bent in één keer bij.
De Omgevingswet wordt aangeduid als ‘de grootste wetgevingsoperatie sinds de Tweede Wereldoorlog’. Inmiddels kunnen we ook al een tijdje zeggen dat de invoering langer duurde dan de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2018 hebben we het al over de invoering en die is ondertussen een keer of vijf uitgesteld. De invoeringsdatum staat op dit moment vastgeprikt op 1 januari 2023.*
Niemand gaat ervan uit dat het nu wel lukt
Maar ook die datum gaat niet gehaald worden, zo lijkt het. Begin oktober werd een onderzoek bekend waaruit bleek dat 7 van de 10 overheidsmedewerkers wil dat de invoering wordt opgeschoven omdat de overheid er niet klaar voor is. Verder komen er al maanden alleen maar berichten naar buiten dat het ICT-systeem dat nodig is om ‘de wet te laten werken’ bij lange na niet af is, niet werkt en ook te weinig getest is. En hier hangt het complete vergunningenstelsel van onze hele leefomgeving van af. Gelukkig heeft onze overheid goede referenties op het gebied van megalomane ICT-projecten.
Ik merk aan mijn omgeving dat niemand er nog vanuit gaat dat de Omgevingswet op 1 januari 2023 daadwerkelijk ingevoerd wordt. Afgelopen maart werd door de Omgevingsdiensten/RUD’s nog een servicebericht verstuurd dat vergunningprocedures vóór een bepaalde datum gestart dienden te worden om nog voor de toenmalige invoeringsdatum van 1 juli 2022 afgerond te zijn. Een dergelijk bericht heb ik de laatste tijd niet ontvangen.
Kritische vergunningprocedures wel gestart
Wat we echter vergeten, is dat de datum van 1 januari 2023 hard is ‘tenzij’. En de Eerste Kamer heeft pas op 1 november een debat gepland om over de ingang per die datum te stemmen. Met andere woorden; de kans is nog steeds aanwezig dat het door gaat. Ik hoor dat veel partijen het zekere voor het onzekere nemen en kritische vergunningprocedures toch al gestart zijn om niet in een ‘wetspuinhoop’ terecht te komen.
En ikzelf? Ik moet eerlijk zeggen dat ik me er eigenlijk afgelopen jaren nog te weinig in verdiept heb. Toch meer van ‘eerst zien dan geloven’. Voor de zekerheid ga ik deze week toch maar naar een informatiebijeenkomst over de wijzigingen en gevolgen daarvan voor de inhoudelijke kant van mijn werk.
En ondertussen hoop ik op alle wijsheid en lef van onze minister en houd ik me vast aan de mogelijkheid dat deze nog een stap verder gaat volgens het gezegde ‘beter ten hele gekeerd dan ten halve gedwaald’.
En jij? Wat denk jij er allemaal van? Neem gerust contact met me op om eens door te praten. Over de Omgevingswet of over iets nuttigs, allemaal goed.
Ap Kemmeren