Spoorzone Tilburg: hoogste punt MindLabs bereikt

12-10-2021

V&S nauw betrokken bij ontwikkeling

Net als in veel grote steden gaat ook de Spoorzone in Tilburg volledig op de schop. Sinds 2012 is V&S betrokken bij alle bodemsaneringen en gerelateerde ontwikkelingszaken in dit oude binnenstedelijke industriegebied. Eén van de belangrijkste saneringslocaties binnen de Spoorzone is de locatie waar nu MindLabs wordt gebouwd. Dit pand, waar de historische muren deels bewaard zijn gebleven, bereikte begin oktober 2021 het hoogste punt.

De Spoorzone in Tilburg is op te delen in verschillende saneringslocaties. Eén daarvan is ‘MindLabs’, het voormalige NS-revisieterrein ‘Hal 70’ dat achter de bekende LocHal ligt. Dit was de werkplaats waar locomotieven uit centraal Nederland gereviseerd werden. MindLabs is hierdoor de voornaamste bronlocatie van de omvangrijke VOCl-grondwaterverontreiniging in de Spoorzone en daardoor belangrijk voor het Gebiedsgericht Grondwaterbeheer (GGB) Tilburg.

Volgens de herontwikkelingsplannen moesten op deze locatie de historische buitenmuren en een ‘stalen kraanbaan’ behouden blijven. Het nieuwe MindLabs-gebouw wordt een innovatiecentrum waarin onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven onder één dak samenkomen. Het is dus een plek is waar veel (jonge) mensen gaan studeren en werken. Daarom wilde de gemeente Tilburg grondiger saneren dan de wet- en regelgeving minimaal verlangt: niet voor 100 procent, maar voor 1.000 procent veilig. Ap Kemmeren ging hiermee aan de slag en legde de herontwikkelingsplannen naast de vanuit GGB vereiste bronsaneringsmaatregelen en de saneringsdoelstelling.

Spoorzone Mindlabs

Ap: “De gemeente Tilburg had behoefte aan inhoudelijke ondersteuning, een deskundige (bodem)blik bij alle ontwikkelingen binnen de Spoorzone. Het ging daarbij om de voorbereiding, dus het plannen, ontwerpen en het maken van keuzes. Daarnaast vroeg de gemeente mij hen in de uitvoering bij te staan. Ik bewaakte dan ook de financiën, de grondstromen en beoordeelde de rapporten van de uitvoerende partijen.”

Benieuwd naar de specifieke aanpak en de oplossingen voor dit bijzondere project? Lees er hier meer over.